LET OP: Keuring wordt aangepast. Geen jeugdrubrieken a.s. vrijdag!

31-07-2018 23:26

Beste leden van ponyfokvereniging "de IJsselstreek", tevens overige belangstellenden,

Vanavond hebben wij om 19.00 uur de KNMI-app geraadpleegd met als doel te bepalen of het programma van onze premiekeuring ongewijzigd kan worden afgewerkt of dat extreme temperaturen roet in het eten gaan gooien. Men verwacht vrijdag een geheel zonnige dag met een maximale temperatuur van 32 graden Celsius.

Aangezien wij als bestuur het welzijn van mens en dier voorop stellen, hebben wij het besluit genomen om alleen in de ochtend te keuren. Wij beginnen dan om 08.00 uur met de keuring van de veulens, daarna volgen de 3 jaar en oudere merries en dan hopen we net na de middag de kampioenen te kunnen kiezen. Dit betekent dat wij voor de enters en de twenters een ander keuringsmoment gaan bepalen. Het stamboek heeft ons toegezegd alle medewerking te willen verlenen bij het zoeken naar andere mogelijkheden. Leden horen daar uiterlijk over een week meer over. Enkelen van u hebben voorgesteld de jeugd 's avonds te keuren. Wat ons betreft is dit geen reële optie. Om 18.00 uur bedraagt de verwachte temperatuur nog steeds 32 graden.

Gelet op de verwachte temperatuur verzoek ik u vriendelijk om kennis te nemen van het nationaal hitteplan en het protocol extreme weersomstandigheden voor paarden. Indien mogelijk verzoeken wij u de pony's te stallen in de schaduw en bij het vervoer de trailers niet te overladen. Als bestuur proberen wij een aantal stallingsmogelijkheden in de schaduw te realiseren.

Tot slot wil ik u nog meegeven dat voor ons het dierenwelzijn van doorslaggevende betekenis is geweest in combinatie met de "hogere"gemiddelde leeftijd van onze leden. Gekeken naar het nationaal hitteplan is ook het menselijk welzijn zeer belangrijk. Ook het stamboek geeft in haar 2e aanbeveling aan dat fokverenigingen geen enkel risico moeten nemen met het welzijn van mens en dier. Dit welzijn mag beslist niet in gevaar komen. Verder wordt vermeld dat bij een temperatuur van 27 graden of hoger al problemen kunnen ontstaan.

Ook als u zicht niet kunt vinden in het genomen besluit, hoop ik van harte dat u onze beweegredenen wilt respecteren.

Met vriendelijke groet,

Ronald Zwaaneveld

namens het bestuur van de IJsselstreek


 

Terug

Contact

Secretaris Bram Koster

06-51465627

© 2015 SPF IJsselstreek. Alle rechten voorbehouden.

Mogelijk gemaakt door Webnode